Er du en af de stadigt flere danskere, der har optaget gæld, og vil du gerne ud af denne situation og få en sundere økonomi? Så læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du kan få styr på din gæld og få vendt en dårlig økonomisk udvikling, så du kan få råd til mere og få mere for dine penge. 

Selvom det kan synes håbløst at slippe af med sin gæld og få en fornuftig økonomi, er der dog i langt de fleste tilfælde muligheder for at komme på ret kurs, så man kan komme i gang med en opsparing til det, man gerne vil købe eller gøre, uanset om det drejer sig om udbetalingen til en lejlighed, en bil eller måske en eventyrrejse til Australien eller et andet spændende sted.  

Saml de små lån til ét større 

Hvis du gerne vil optage nye lån, kan du kigge på denne liste over lån, men hvis du er interesseret i at få styr på din økonomi, kan du komme hurtigt af med gæld med et samlelån. Med et samlelån samler du alle dine små, dyre lån i ét større, som i nogle tilfælde kan være billigere i den sidste ende. Med et samlelån har man ofte en lidt lavere rente og en længere løbetid, men omkostningerne kan være højere, så det er værd at undersøge det hele grundigt, inden du beslutter dig. 

Optimer dit forbrug 

Når du ønsker at få din økonomi på ret køl igen, kan du med fordel give dit forbrug et serviceeftersyn. Hvis du bruger mange penge på take-away, spil og tobak, kan det være en god idé at prøve at skære ned på disse ting, så du får frigjort penge til det, der er vigtigt, og det du gerne vil købe eller gøre i fremtiden. Du kan også med fordel købe ind, når varerne er på tilbud, for her kan der være mange penge at spare. Gennemgå også dine forsikringer og andre faste udgifter og undersøg, om du kan få det billigere et andet sted. Opsig abonnementer, du godt kan undvære, og spar pengene op i stedet for. 

Læg et budget 

Som hjælp til at håndtere sin økonomi er det næsten uundværligt med et budget, hvor du kortlægger dine indtægter (de penge der kommer ind, typisk løn eller SU) og udgifter (penge du bruger på mad, husleje, transport og andet) og afsætter penge til det, der skal være råd til. Her bør du også afsætte et beløb til opsparing, og det behøver ikke være et stort beløb, for hen ad vejen bliver også små beløb til store, hvis blot man sørger for at spare op hver måned.